18:50
Розриви м'язів у спортсменів
Розриви м'язів у спортсменів

У спортсменів найчастіше відбуваються розриви скорочених м'язів, тобто м'язів, що знаходяться на піку скоротливої ​​фази, і майже не зустрічається пошкоджень в фазу розслаблення.

Розриви м'язів зазвичай бувають закритими, тобто без пошкодження шкірних покривів. Відкриті розриви м'язів виникають значно рідше, вони не представляють складності для діагностики. Їх виявляють і зшивають під час первинної хірургічної обробки рани. Закриті розриви м'язів можуть бути повними або неповними.

Раніше застосовувався термін «розтягнення м'яза», але зараз він практично не використовується, оскільки вважається, що в кожному разі є розриви окремих волокон м'язової тканини. Закриті розриви м'язів виникають при різкому, несподіваному русі м'язів, або рефлекторному скорочення в якості захисної реакції (падіння).

Розривам частіше піддаються непідготовлені до навантаження м'язи, не розігріті, або навпаки сильно стомлені. Локалізація розривів м'язи у великій мірі залежить від виду спорту. До розриву трапецієподібної м'язи приводять важка атлетика, метання, волейбол, всі види боротьби, веслування, лижний спорт.

Довгі м'язи спини схильні розривів у займаються важкою атлетикою, веслуванням, метанням, лижним спортом (слалом), у стрибунів у воду. Ці ж види спорту, а так само гімнастика, боротьба, волейбол, баскетбол можуть сприяти розривів м'язів плечового пояса: дельтовидні м'яз плеча, надостний м'яз. Гребля, гімнастика, важка атлетика, боротьба характеризуються розривами двухглавий м'яза плеча. Триголовий м'яз плеча піддається ушкодженню у тих, хто займається волейболом, метанням, важкою атлетикою, у стрибунів у воду.

Досить часто зустрічаються розриви чотириголового м'яза плеча. Види спорту: стрибки, біг на короткі дистанції, біг з бар'єрами, стрибки у воду, важка атлетика. Інші м'язи стегна - розгиначі схильні розривів у бігунів, гімнастів, борців. Приводять м'язи стегна часто розриваються у футболістів, слаломістів, волейболістів, баскетболістів. Литковий м'яз схильна пошкоджень у бігунів, стрибунів, гімнастів, борців, лижників

Лікування розривів м'язів

Відразу після розриву необхідно прикласти холод. Потім проводиться знеболення. Невеликі часткові розриви м'язів лікуються консервативно. У спортсменів для повного відновлення функції м'яза розриви м'язів більш ніж на 25% від товщини м'яза повинні лікуватися оперативно. Якщо частковий розрив м'яза лікується консервативно, то на кінцівку накладають гіпсову пов'язку, в положенні розслаблення м'язи.

Проводять фізіотерапевтичне лікування і рекомендують дозоване навантаження. При великих і повних розривах м'язів лікування оперативне. М'яз зшивають за допомогою П-подібних швів. Спортивні травматологи використовують пластику за допомогою шматочків фасції стегна або твердої мозкової оболонки, оскільки вважається, що шовний матеріал прорізає тканину м'язи, а використання фасцій дозволяє.
Переглядів: 5057 | Додав: borschaga | Теги: Розриви м'язів у спортсменів | Рейтинг: 5.0/1

Всього коментарів: 0
avatar