18:42
Артроскопія
Артроскопія (артроскопічна хірургія, англ. Arthroscopy, arthroscopic surgery) - мінімально інвазивна хірургічна маніпуляція, здійснювана з метою діагностики та / або лікування ушкоджень внутрішньої частини суглоба. Проводиться з використанням артроскопа - різновид ендоскопа, який вводиться в суглоб через мікророзріз. Артроскопічні маніпуляції можуть виконуватися як для діагностики, так і для лікування багатьох ортопедичних порушень, включаючи «суглобову мишу», розірвану поверхню хряща, розрив передньої хрестоподібної зв'язки, задньої хрестоподібної зв'язки і видалення ушкодженого хряща.
Перевага артроскопії перед традиційною відкритою хірургією в тому, що суглоб не відкривається повністю. Замість цього, наприклад, в артроскопії колінного суглоба, робляться тільки два маленькі отвори - один для введення артроскопа, інший для хірургічних інструментів. Це скорочує процес післяопераційного відновлення і збільшує шанс успіху проведення операції, так як ступінь пошкодження сполучних тканин набагато нижчий, ніж у випадку з відкритою операцією. Це особливо зручно для професійних спортсменів, які часто пошкоджують колінні суглоби і при цьому їм потрібно мало часу для відновлення. Також, внаслідок артроскопії рубці залишаються менш помітними, завдяки незначній величині надрізів.
Для нормального процесу артроскопії хірурги вводять в суглобову порожнину іригаційну рідину. Іригаційна рідина використовується для розмежування суглобів з метою організації простору для проведення операції. Іноді ця рідина може просочитися в навколишні м'які тканини і викликати крововилив і набряк, які проходять з часом.
Хірургічні інструменти, які використовують в артоскопіі, мають менший розмір, ніж традиційні. Лікарі, спостерігаючи область суглоба на відеомоніторі, можуть діагностувати і оперувати розриви суглобових тканин, такі як зв'язки, меніски або хрящі.
Технічно можливо зробити артроскопічну діагностику майже будь-якого суглоба в організмі людини. Суглоби, найбільш часто піддаються обстеженню та лікуванню артроскопією: колінний, плечовий, кульшовий, гомілково-ступневий.
Переглядів: 2238 | Додав: borschaga | Теги: Артроскопия | Рейтинг: 5.0/3

Всього коментарів: 0
avatar