18:58
Переломи у спортсменів
Відривні переломи у спортсменів відбуваються в результаті сильної тяги м'язів при їх різкій напрузі, різкому русі або некоординовані захисних рефлекторних рухах. Відривні переломи у спортсменів це відрив ділянки кісткової тканини в місці прикріплення сухожилля м'яза. У добре тренованих спортсменів відривний перелом може статися на початку швидкого із зусиллям руху: під час кидка метального снаряда, на старті, в момент відриву при стрибку, при зіскоку.

Значно рідше відривні переломи відбуваються як результат прямої травми. Зазвичай відбувається відрив ділянки кісткової тканини в місці прикріплення сухожилля. Відрив сухожилля від місця прикріплення трапляється тільки, якщо це сухожилля вже піддалося дегенеративних змін.

У спортсменів, які займаються такими видами спорту як метання і гімнастика найбільш часто відбуваються відривні переломи великого горбика плечової кістки, до якого прикріплюються надостная, подостная м'язи і мала кругла м'яз. При їх різкій напрузі великий горбок відривається і, часто зміщується під дією скорочення цих м'язів.

При прямому ударі в область плеча може статися відрив горбка без зміщення. В області великого горбка виникає набряк, припухлість. Відведення руки в сторону і поворот її досередини неможливі і різко болючі. На рентгенівських знімках виявляють відривний перелом великого горбка плечової кістки.

Лікування відривних переломів у спортсменів

Лікування відривних переломів у спортсменів полягає в знеболюванні. Потім руку укладають на відвідну подушку і накладають пов'язку Дезо на один місяць. Якщо виявлено зсув, проводять зіставлення уламка і руку іммобілізуючі за допомогою відвідної шини або гіпсової пов'язки.

Оперативне лікування показане при великому зсуві кісткового уламка, при неможливості його зіставлення. Отломок фіксують до плечової кістки за допомогою шурупа. Під час метання і занять гімнастикою зрідка відбуваються відривні переломи остистих відростків шийних і верхньогрудних хребців. Найчастіше відбувається відрив остистого відростка сьомого шийного хребця. Лікування полягає в розвантаженні м'язів, що прикріплюються до цих відростках і носінні коміра Шанца.

Падіння при верховій їзді і мотоспорті, з гімнастичних снарядів, підняття ваг, веслування супроводжуються значним напруженням м'язів спини і можуть призвести до відривним переломів остистих і поперечних відростків поперекових хребців. До цих відростках прикріплюються клубово-поперековий м'яз і квадратна м'яз попереку. Такі травми трапляються надзвичайно рідко.

При сильному різкому скороченні триголовий м'яза плеча може статися відрив ліктьового відростка. Така травма зустрічається при метанні, стрибках у воду, фехтуванні, гімнастики, у хокеїстів. Виникає набряк області перелому. Лікоть деформований. Можливо излитие крові всередину суглоба (гемартроз). При обмацуванні ліктьовий відросток різко хворобливий, при розбіжності уламків може промацуватися лінія перелому. Розгинання передпліччя обмежене або неможливе. Лікування полягає в знеболюванні місця перелому. Якщо зміщення не виявлено, накладають гіпсову лонгет від початку пальців кисті до верхньої третини плеча на руку, зігнуту під певним кутом. Через три тижні лонгет знімають і приступають до реабілітації. Якщо на рентгенівському знімку виявлено зміщення відламків, лікування найчастіше оперативне. Отломок фіксують шурупом, петлею або спицею.

Зустрічаються переломи надвиростка плечової кістки у гімнастів, що займаються метанням і важкою атлетикою. Різкі рухи кисті при грі в волейбол, баскетбол, гандбол, регбі, водне поло, у футбольних воротарів можуть викликати відрив тильній поверхні кінцевих фаланг пальців під дією скорочення м'язів розгиначів пальців. Лікування відриву сухожилля згиначів з кістковим фрагментом може бути консервативним, але найкращі результати дає оперативне лікування з надійною фіксацією кісткового уламка спицею.

Ще частіше відривні переломи у спортсменів відбуваються в області тазу і нижніх кінцівок. Можливо тому, що м'язи розташовані в поясі нижніх кінцівок більш потужні. До часто зустрічається відривним переломів відносяться переломи передневерхней ості клубової кістки, до якої прикріплюються кравецький м'яз і м'яз напрягатель широкої фасції стегна. Така травма можлива при різких рухах в спортивних іграх, при швидкісному спуску на лижах, соскоках, падіннях. Виникає біль і припухлість у місці перелому. Кравецький м'яз і напрягатель широкої фасції стегна, скорочуючись, тягнуть отломок донизу і назовні. Виникає симптом Лозінського чи симптом «заднього ходу». При цьому ходьба вперед різко болюча, а ходьба назад можлива, тому пацієнт ходить спиною вперед. Лікування полягає в знеболюванні місця перелому. Для розвантаження місця перелому пацієнта укладають в горизонтальне положення, а хвора нога знаходиться на шині Белера в положенні легкого відведення. Зрідка, коли виникає значний зсув уламка виконують оперативне лікування. Кістковий фрагмент фіксують штифтом або шурупом.

При запинки під час бігу, промахіваніе при ударі по м'ячу у футболі, при заняттях санним спортом можливе виникнення відривного перелому малого вертлюга стегнової кістки, до якого прикріплюється клубово-поперековий м'яз. Напруга цього м'яза виникає при різкому розгинанні або згинанні стегна. У пацієнта виникає біль в області внутрішньої поверхні стегна. Через біль хворий може утримувати стегно в зігнутому положенні під кутом 90 градусів. У цьому положенні біль зменшується. З метою знеболення в область перелому вводять розчин місцевих анестетиків. Пацієнта укладають в горизонтальне положення, хвору ногу на шину на 3 тижні.

До рідко зустрічається відривним переломів відносяться переломи великого вертіла, які зустрічаються у лижників при швидкісному спуску, переломи горбика сідничної кістки при бігу і під час стрибків, відривний перелом бугра п'яткової кістки у гімнастів, лижників.
Переглядів: 1875 | Додав: borschaga | Теги: Переломи у спортсменів | Рейтинг: 5.0/1

Всього коментарів: 0
avatar