18:56
Розрив сухожиль у спортсменів
Розрив сухожиль у спортсменів

Сухожилля складаються з щільної волокнистої сполучної тканини. Розриви здорового сухожилля відбуваються рідко, коли навантаження на нього стає позамежної і перевищує механічну витривалість тканин. Якщо сухожилля тривалий час зазнавало значні перевантаження, в ньому може розвинутися дегенеративно-дистрофічний процес. Сприяють переродженню тканин сухожилля порушення кровопостачання, захворювання обміну речовин, хронічні запальні процеси і переохолодження.

Розрив сухожилля може бути повним або неповним і статися по ходу сухожилля або в місці його прикріплення до кістки. При цьому відриву кісткового фрагмента не відбувається. Якщо сухожилля не було дегенеративно змінене, відрив від місця його прикріплення відбувається надзвичайно рідко. Такий травмі можуть піддатися:

сухожилля надостной м'язи в місці її прикріплення до великого горбка плечової кістки
сухожилля двоголового м'яза в місці її прикріплення до акромиальному відростка лопатки
сухожилля двоголового м'яза, прикріплене до горбистості променевої кістки і до коракоідальному відростка лопатки (зустрічаються дуже рідко)
сухожилля триголовий м'яза плеча може відірватися від ліктьового відростка
дещо частіше зустрічається відрив сухожильного розтягування (апоневрозу) розгинача пальця, при вивиху в міжфалангові суглобі.
На нижніх кінцівках найбільш часто зустрічаються: відрив сухожилля чотириголового м'яза плеча, що прикріпляється до верхньої частини надколінника відрив ахіллового сухожилля від бугра п'яткової кістки. Розриви інших сухожиль практично не зустрічаються.
При розриві сухожилля пацієнта турбує біль у місці відриву, яка з'являється несподівано, при сильному навантаженні, кидку, стрибку. Руху в ураженому м'язі порушуються. Виникає набряк, припухлість. При повному відриві сухожилля кінець його, пов'язаний з м'язом, вислизає по ходу м'яза, м'яз коротшає і підноситься у вигляді горбка. Розриви сухожиль на їх протязі, в місці віддаленому від точки прикріплення на верхніх кінцівках зустрічаються рідко, і частіше бувають неповними. Значно частіше у спортсменів зустрічаються розриви сухожиль великих м'язів нижнього поясу кінцівок. Зустрічаються розриви:

сухожиль двоголового м'яза стегна
сухожиль чотириголового м'яза стегна
розриви ахіллового сухожилля.
Всі ці розриви супроводжуються порушенням функції м'яза, незалежно від того, повний розрив або неповний. У місці розриву виникає біль, набряк, крововилив.

Лікування розривів сухожиль
Консервативне лікування розриву сухожиль неефективно, особливо це стосується спортсменів. Навіть неповний розрив сухожилля може значно відбитися на функції кінцівки, якщо його не лікувати оперативно. Мають значення терміни лікування.

Оперативне лікування проводиться в максимально ранні терміни. Сенс лікування зводиться до того, що сухожилля зшивають, а при його відриві від місця прикріплення, сухожилля пришивають до кістки або застосовують тимчасову фіксацію спицею Кіршнера. Це дозволяє процесу загоєння пройти швидко і досить ефективно.
Переглядів: 3882 | Додав: borschaga | Теги: Розрив сухожиль у спортсменів | Рейтинг: 5.0/1

Всього коментарів: 0
avatar